Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FONTOS TUDNIVALÓK A GYERMEKÉRŐL

olvaso_gyerek-640x324.jpg

 

 

 

 

Mi lehet az oka, hogy a fiam nem érti, amit elolvas, és folyamatos kudarcok érik emiatt az iskolában?

Kedves Szülők!

Ha a szülők olvasási nehézségekre figyelnek fel gyermeküknél, az első dolog, ami általában eszükbe jut, hogy olvasási zavar állhat a probléma hátterében. Ezt más néven diszlexiaként emlegetik a szakemberek. Sokat halljuk manapság ezt a kifejezést, de vajon mennyire vagyunk tisztában azzal, mit is jelent a szó pontosan?

A diszlexia a tanulási teljesítményt befolyásolja. Megmutatkozhat betűtévesztés formájában, és az is előfordulhat, hogy a gyermek fordított sorrendben olvassa a szavakat, illetve nem érti, amit olvas. Több terület lehet egyszerre érintett, ilyenkor az írás és a helyesírás is nehézségekbe ütközik.

Akadnak olyan gyerekek, akik számára a hangos olvasás jelent problémát, habár a magukban olvasott szöveget megértik. Ők általában könnyebben tanulnak verset is.

Érdemes szem előtt tartani, hogy nem mindenkit érint az olvasási zavar, aki rosszul olvas. Azoknál a gyerekeknél, akiknél a megértést az értelmi és intellektuális képesség befolyásolja, pszichológiai vizsgálatra is szükség van. Az értelmi képesség mellett fontos a beszéd területének feltérképezése, illetve a figyelmi teljesítmény vizsgálata. Jó tudni, hogy sok diszlexiás gyermek azért szeret olvasni, mert logikai érzéke jó, és az összefüggéseket remekül átlátja, bizonyos esetekben azonban pszichés eredetű okok állnak a háttérben, mint például az önbizalomhiány. A személyre szabott terápia minden helyzetben indokolt, az optimális fejlesztéshez komplex kivizsgálás szükséges.

001.jpg

 

 

 

 

Iskolás korú kislányom gyakran felriad éjszakánként, rendszeresen meséli, hogy rémálmok gyötrik. Hogyan segíthetek neki?

Kedves Szülők!

 

Sok család teszi fel aggódva ezt a kérdést, gyakori probléma, hogy a gyermek az éjszaka közepén felébred, sír, rossz álmokról, félelmekről számol be. Hogy jobban megértsük a rémálmok lehetséges okait, kezdjük azzal, mit érdemes tudni az alvásról! Miközben álmodunk, agyunk sajátos működésmódban dolgozik. A központi idegrendszer ilyenkor dolgozza fel az aznapi, vagy a múltbéli eseményeket, és rendszerezi a naponta ránk zúduló temérdek információt. Ennek az alvásszakasznak tehát nagyon fontos szerepe van testi-lelki jóllétünk szempontjából. Ha egy gyermeket túl sok stressz éri, ha nehezen illeszkedik be az iskolai közösségbe, és környezetében megoldatlan problémák okoznak feszültséget, gyakrabban jelentkezik a nyugtalan alvás, a gyerekek rossz álmoktól szenvednek. Hasonló helyzetben ez szinte minden gyermeknél előfordul.

A gyerekek nyugodt alvását segítik a rendszeres esti szertartások, például a lefekvés előtti meseolvasás, és beszélgetés. Fordítsunk figyelmet a gyermek életkorának, és terhelhetőségének megfelelő napi ritmusra, segítsünk őt a stresszoldásban, és óvjuk őt a fölösleges feszültségektől.

Ha a probléma állandósul, feltétlenül forduljunk szakemberhez. Érdemes orvost is felkeresni, hogy a probléma szervi okait, illetve egyéb járulékos betegségeket ( pl. alvásfüggő légzési zavar) biztonsággal ki lehessen zárni. Ha orvosi probléma nem áll fenn, pszichológiai problémák, esetleg valamilyen korábban elszenvedett lelki megrázkódtatás is okozhatja a panaszokat.

Bizalommal fordulhatunk a nevelési tanácsadókban dolgozó kollégákhoz, akik hasonló problémák esetén hatékony segítséget nyújtanak a családoknak.